Șeful diplomației UE, anunț tragic: „Rusia nu se va opri în Ucraina”. Ce se va întâmpla în Republica Moldova

de: Elena Avramescu
01 03. 2022

Josep Borrell, Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate, a trimis un avertisment în care menționa că actuala criză din Ucraina se poate răspândi şi în alte regiuni, precum Balcanii de Vest, Georgia şi Republica Moldova, potrivit BTA.

Șeful diplomației UE: „Rusia nu se va opri în Ucraina”

Se crede că Rusia nu se va opri în Ucraina, iar „Moldova este una dintre țările în care credem că presiunea rusă poate crește în zilele următoare”, a mai spus luni Borrell în cadrul conferinței de presă de după reuniunea miniștrilor de externe a statelor membre UE.

Invazia rusă din Ucraina a reușit să intensifice preocupările cu privire la stabilitatea Balcanilor de Vest, fiind o regiune care încă mai poartă cicatricile celor mai recente războaie din Europa, mai ales că o parte din problemele legate de conflictul sângeros din anii 1990 sunt și acum nerezolvate.

Josep Borrell a făcut toate aceste afirmațiile în cadrul unei conferințe de presă unde oferea explicații referitoare la noul pachet european de asistenţă pentru Ucraina. În plus, UE a afișat îngrijorări pentru ce s-ar putea întâmpla în întreaga regiune, și asta deoarece influenţa rusă ar putea începe să opereze în state învecinate, mai precis în Republica Moldova și în Georgia, reușind astfel să influenţeze Balcanii de vest, a spus Borrell la conferinţa de presă.

Tot acestea a mai subliniat că UE trebuie să fie extrem de precaută cu privire la impactul crizei ruso-ucrainene asupra Balcanilor de Vest, și este vital să urmărească modul în care îşi coordonează statele candidate politica externă cu cea a blocului.

Serbia nu condamnă acțiunile Moscovei

Aproape toate ţările din Balcanii de Vest s-au alăturat răspunsului european la invazia rusă, prin condamnarea Moscovei şi adoptând sancţiuni împotriva ei, înafară de Serbia.

Fiind considerată aliat tradiţional al Rusiei în Balcani, dar și candidată la UE, Serbia și-a declarat susţinerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei, însă nu va adopta sancţiuni împotriva Moscovei, iar asta se datorează poziţiilor referitoare la Kosovo, căruia nici Moscova, nici Kievul nu i-au recunoscut independenţa.

La scurt timp după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut independenţa republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk, preşedintele sârb Aleksandr Vucic a menționat că nu exclude posibilitatea ca noua criză din Ucraina să se răspândească în Europa, în special în Balcani.

În plus, preşedinta Kosovo, Vjosa Osmani, a notat că în cazul Kosovo scopul Serbiei a fost acelaşi cu cel al Rusiei în Ucraina şi Georgia, iar predilecţia Moscovei pentru destabilizare nu vizează doar Ucraina, ci şi regiunea Balcanilor.